torsdag 3 maj 2012

Besök hos biodlande familjen Einarsson i Lillhärad

Lena och Per är "nygamla" entusiastiska biodlare som startade om sin biodling förra året efter många års uppehåll. De fick en fin säsong med många goda honungsburkar i förrådet. Nu utökar de med ett par samhällen och hoppas kunna utöka ytterligare genom att göra avläggare.

En fin skogsbacke med bla hasselsnår och lärkträd får husera de nya samhällena. När samhällena stod på plats och skötselkorten var överlämnade bjöd Lena på te med god försommarhonung från den sista burken. Hon bjuder också oss alla på recept till ett härligt lergrytsbröd med honung. Man får lust att plocka fram lergrytan på momangen.

Här kommer Lenas recept, och det finns också på receptsidan.

LERGRYTSBRÖD

Blötlägg lergrytan i 10 minuter. Torka ur den och pensla med olja. Glöm ej att pensla insidan av locket också. Var generös med oljan annars fastnar gärna brödet.
Blanda ihop:
0,5 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl honung (tag gärna litet drygt)
4 dl rågmjöl
10 dl rågsikt
Låt degen vila i 10 minuter. Lägg den därefter i grytan och sätt på locket. Sätt in den i KALL ugn och slå därefter på värmen (175 - 180 grader). Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen men låt brödet stå kvar i ugnen tills grytan/ugnen är fullkomligt kalla (t.ex. över natten).

OBS! att degen inte behöver någon speciell jästid. Den jäser i ugnen då denna successivt värms upp. 
Brödet avnjutes bäst i så tunna skivor som möjligt! 
Hälsningar 
Lena

Försäljning av hinkar och burkar

Åke Sandin har lämnat årets priser på hinkar och burkar! Läs mer på infosidan!

Kurser

På fredag den 4 maj samlas Drottningodlingskursen och nästa söndag den 13 maj har Introduktionskursen möte hos Håkan i Fläckebo. 

Bigårdsträff

Du kommer väl till föreningens bigårdsträff tisdag den 8 maj kl. 18.00. Nu när säsongen är i gång finns det alltid intressanta frågor att samtala kring så där biodlare emellan! Dessutom får du hjälp med hur en bihusesyn går till. Föreningen bjuder på fika!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar