onsdag 30 april 2014

Depåträff och tid för ny skötselträff

I lördags samlades 7 biodlare och fixade i Föreningsbigården inför sommarens aktiviteter. Vädret var strålande och en första genomgång av bigårdens samhällen genomfördes. På söndag den 4 maj klockan 10 är det dags för nästa skötselträff. Välkommen då!

Här kommer Maries rapport från Depåträffen:

Rapport från Depåträff  2014 den 26 och 27 maj i Mantorp och Mjölby.

Ove Carlsson, som är föreningen depåföreståndare och jag, Marie Erlandsson Ek, ordförande i Salaortens biodlarförening var inbjudna av Svenska Biprodukter och Svensk Honungsförädling till en helgträff i Mjölby. Det var ett 70-tal deltagare under helgen.

På programmet stod först ett studiebesök på Svensk honungsförädlings anläggning i Mantorp dit vi säljer föreningsmedlemmarnas och föreningsbigårdens honung. Vi fick gå igenom den moderna anläggningen där honungen tas om hand och tappas i burkar och etiketteras. Vi var nyfikna på vad som händer med honungen och fick en genomgång av processen. All honung från olika biodlare i landet samlas och det tas ett antal prover. Honungen värms upp i värmeskåp under 24 timmar till ca 38 grader för att bli mjuk. Efter detta behandlas honungen i en snabb uppvärmningsprocess för att mögelpartiklar ska förstöras. Den värms upp till 62 grader i 30 sek, sen till 72 grader i 20-25 sekunder för att sedan kylas till 40 grader. Denna process tar sammanlagt 1,5 minut. Enligt Svensk Honungsförädling påverkas inte honungen nämnvärt av uppvärmningen beroende på den snabba tiden. Till slut ympas honungen, burkas upp och förses med etiketter. Totalt tar denna process ca en halvtimme. All svensk honung blandas ihop för att man ska kunna erbjuda en likvärdig produkt under hela året.

Svensk honungföräldling tar även hand om importerad honung på samma vis. Den svenska honungen räcker inte till för att fylla den kapacitet man har har i sin anläggning. Den utländska honungen går igenom samma kvalitetskontroll och process som den svenska. Man hanterar ca 800 ton honung per år av denna är 300 ton svnesk honung. All svensk honung går till den svenska marknaden men en del av den utändska honungen exporteras. Man efterlyser mer svensk honung då efterfrågan är mycket större än vad de kan tillhandahålla. Årets honungspris är 37 kr/kg om man levererar under 1 000kg.

Lördagen fortsatte med ett föredrag av Alf Andersson om pollenanalyser där vi bland annat fick veta att svensk honung inte är bättre än utländsk, att honungens hållbarhet är helt beorende på hur den förvaras och att det största pollenkornet kommer från stockros och det minsta från förgätmigej.

 Söndagen inleddes av Viktoria Bassani som ledde en intressant honungsprovning. Viktoria har en bakgrund inom vin och vinprovning. Hon är nu biodlare och arbetar med att slunga ofta för att kunna erbjuda honung med olika smak och karaktär. Vi provsmakade fem sorters honung och fick lära oss att använda våra olika sinnen för att försöka beskriva hur de smakade.

Helgens sista föredag handlade om Honungsringen som presenterades av Calle Regnell. Honungsringen är en ekonomisk förening pch arbetar med anlyser av honung.
Under bägge dagarna fick vi också rapporter från de olika biodlarföreningarna som var representerade på Depåträffen.


Läs mer:

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar