I lördags samlades 7 biodlare och fixade i Föreningsbigården inför sommarens aktiviteter. Vädret var strålande och en första genomgång av bigårdens samhällen genomfördes. På söndag den 4 maj klockan 10 är det dags för nästa skötselträff. Välkommen då!
Här kommer Maries rapport från Depåträffen:
Här kommer Maries rapport från Depåträffen:
Rapport från Depåträff 2014 den 26 och 27 maj i Mantorp och Mjölby.
Ove Carlsson, som är
föreningen depåföreståndare och jag, Marie Erlandsson Ek, ordförande i
Salaortens biodlarförening var inbjudna av Svenska Biprodukter och Svensk
Honungsförädling till en helgträff i Mjölby. Det var ett 70-tal deltagare under
helgen.
På programmet stod
först ett studiebesök på Svensk honungsförädlings anläggning i Mantorp dit vi
säljer föreningsmedlemmarnas och föreningsbigårdens honung. Vi fick gå igenom
den moderna anläggningen där honungen tas om hand och tappas i burkar och
etiketteras. Vi var nyfikna på vad som händer med honungen och fick en
genomgång av processen. All honung från olika biodlare i landet samlas och det
tas ett antal prover. Honungen värms upp i värmeskåp under 24 timmar till ca 38
grader för att bli mjuk. Efter detta behandlas honungen i en snabb uppvärmningsprocess
för att mögelpartiklar ska förstöras. Den värms upp till 62 grader i 30 sek,
sen till 72 grader i 20-25 sekunder för att sedan kylas till 40 grader. Denna
process tar sammanlagt 1,5 minut. Enligt Svensk Honungsförädling påverkas inte
honungen nämnvärt av uppvärmningen beroende på den snabba tiden. Till slut
ympas honungen, burkas upp och förses med etiketter. Totalt tar denna process ca
en halvtimme. All svensk honung blandas ihop för att man ska kunna erbjuda en
likvärdig produkt under hela året.
Svensk
honungföräldling tar även hand om importerad honung på samma vis. Den svenska
honungen räcker inte till för att fylla den kapacitet man har har i sin
anläggning. Den utländska honungen går igenom samma kvalitetskontroll och
process som den svenska. Man hanterar ca 800 ton honung per år av denna är 300
ton svnesk honung. All svensk honung går till den svenska marknaden men en del
av den utändska honungen exporteras. Man efterlyser mer svensk honung då
efterfrågan är mycket större än vad de kan tillhandahålla. Årets honungspris är
37 kr/kg om man levererar under 1 000kg.
Lördagen fortsatte
med ett föredrag av Alf Andersson om pollenanalyser där vi bland annat fick
veta att svensk honung inte är bättre än utländsk, att honungens hållbarhet är
helt beorende på hur den förvaras och att det största pollenkornet kommer från
stockros och det minsta från förgätmigej.
Söndagen inleddes av Viktoria Bassani
som ledde en intressant honungsprovning. Viktoria har en bakgrund inom vin och
vinprovning. Hon är nu biodlare och arbetar med att slunga ofta för att kunna
erbjuda honung med olika smak och karaktär. Vi provsmakade fem sorters honung
och fick lära oss att använda våra olika sinnen för att försöka beskriva hur de
smakade.
Helgens sista föredag
handlade om Honungsringen som presenterades av Calle Regnell. Honungsringen är
en ekonomisk förening pch arbetar med anlyser av honung.
Under bägge dagarna
fick vi också rapporter från de olika biodlarföreningarna som var
representerade på Depåträffen.
Läs mer:
Marie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar