Svalkande sommar- eller sportdryck
3-4 cm färsk ingefära, skalad, skivad
1 liter vatten
1 dl pressad citronsaft
Rivet skal av en citron
1/2 dl honung
1 tsk salt
Ev. isbitar
Skala och riv ingefäran. Koka i vattnet cirka 15 minuter. Blanda i övriga ingredienser och kyl.
Sila av citronskal och ingefära innan serveringen. (Håller i kyl minst en vecka)
/Marita Delvert
Grön drink från Stentorpet
Till två stora drinkar:
2 dl äppelmust
2 dl vatten
2 tsk honung
cirka 1 liter gröna blad (nässlor, kirskål, körvel)
1 bit färsk ingefära (cirka 1 x 2 cm)
1 msk torkad mynta
1 banan
Allt mixas och slås upp i glas
Den hetaste trenden just nu är gröna drinkar. Om man inte äter så mycket grönsaker kan det vara bra att
dricka dem istället. Men framför allt är det fantastiskt gott. Att starta dagen
med en grön drink känns friskt och uppiggande. Gör du en grönjuice eller
smoothie får du enkelt i dig mängder av nyttiga vitaminer, mineraler,
antioxidanter och växtämnen som ger ett starkt immunförsvar och skydd mot
sjukdomar och för tidigt åldrande. (jag knyckte den sista meningen på nätet!)
Visst kan man använda en speciell juicemaskin, men det går
bra med en mixer eller mixerstav också. Börja med det du har.
Den gröna drinken baserar sig naturligtvis på gröna blad. Just nu är det ju framför
allt nässlor, kanske spansk körvel och kirskål som vi har att tillgå. Senare
kan vi komplettera med allt som vi odlar. Det kan vara grönkål, persilja,
selleriblast, rödbetsblast, sallad, blad från gurkört, gräslök, lökblast och så vidare. Eller
vilda örter.
Drinken kan kompletteras med någon frukt. Äpple har ju många i sin trädgård. Använd det naturellt när
det är säsong. Annars kan du använda must, eller frusna äppelklyftor. Bananer,
kiwi, melon, päron …. ja alla frukter kan användas.
Vi som är biodlare vill ju också använda vår honung. I en grön drink behåller vi ju honungens
alla goda egenskaper. Så tillsätt lite i din drink.
En frisk smak och många nyttigheter ger färsk ingefära. Den finns också oftast att köpa ekologisk på Coop.
Blåbär kallas ofta för superbär.
Många av våra bär är otroligt nyttiga. Har du i frysen så tillsätt lite i din
drink. Själv plockar jag bl.a. aroniabär och använder under hela året.
Nu har vi tagit det som finns i naturen eller i vår
trädgård. Vill du går det utmärkt att lägga till olika näringstillskott som
spirulinaalger, clorellaalger, gurkmeja mm mm
Lycka till med din drink!
Maries goda morotskaka
Morotskaka - god, saftig, mäktig
Kaka:
2½ dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3½ dl socker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
(½-1dl mycket grovt hackade valnötter)
Topping:
200 gr avsvalnat smält smör
200 gr philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft och skal av en citron
Kaka:
- kakan blir hög, jag hade en mycket större form. Räcker också till två mindre men då blir det kortare gräddningstid
- det blir mycket topping, räcker egentligen till två mindre
- jag hade inga valnötter för det är många som inte tål nötter, men det är jättegott med valnötter i
2½ dl solrosolja eller annan olja med neutral smak
3½ dl socker
4 dl fint rivna morötter
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
½ tsk nyriven muskot
1 tsk kanel
(½-1dl mycket grovt hackade valnötter)
Topping:
200 gr avsvalnat smält smör
200 gr philadelphiaost
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
saft och skal av en citron
Kaka:
- Vispa socker och olja fluffigt. Tillsätt de rivna morötterna och sedan äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Sist tillsätts valnötterna
- Häll smeten i en smord och bröad form (ca 23 cm i diameter)
- Grädda kakan i 200 grader i ca 40-50 min
- När kakan har svalnat vispas alla ingredienserna till en luftig smet som breds över kakan
- Låt kakan stå kallt en stund så att toppingen stelnar något
- kakan blir hög, jag hade en mycket större form. Räcker också till två mindre men då blir det kortare gräddningstid
- det blir mycket topping, räcker egentligen till två mindre
- jag hade inga valnötter för det är många som inte tål nötter, men det är jättegott med valnötter i
Ingalis Wannbergs söndagsbröd
SÖNDAGSBRÖD 12 st
1/2 dl olja, 5 dl fingervarm mjölk, 1 1/2 tsk salt, 4 msk honung, 50g jäst, 2 dl graham, 2 dl havregryn, 10 dl siktad dinkel.
1 dl hackade solroskärnor, 1 dl krossat linfrö, 1 dl graham. Blandas till utbakning.
Dela sönder jästen i degbunken. Rör ut den o honungen i lite av mjölken.Tillsätt resten av mjölken o salt. Sedan graham, havregryn o dinkel.
Arbeta degen smidig o jäs under bakduk till dubbel storlek.Sätt ugnen på 250-275.
Knåda degen lätt o dela den i 10 bitar.
Lägg lite av utbakningsblandningen på bakbordet o kavla ut till 20 cm kakor m kruskavel o nagga.Lägg 2 kakor / plåt.Låt jäsa 10-15 min under bakduk.
Baka ut nästa plåt medan de första gräddas i ca 5 min tills kakorna fått lite färg.
Stapla bröden under bakduk då håller de sig mjuka.
Bröden smakar mums med smör, ost och honung på! /Ingalis
1/2 dl olja, 5 dl fingervarm mjölk, 1 1/2 tsk salt, 4 msk honung, 50g jäst, 2 dl graham, 2 dl havregryn, 10 dl siktad dinkel.
1 dl hackade solroskärnor, 1 dl krossat linfrö, 1 dl graham. Blandas till utbakning.
Dela sönder jästen i degbunken. Rör ut den o honungen i lite av mjölken.Tillsätt resten av mjölken o salt. Sedan graham, havregryn o dinkel.
Arbeta degen smidig o jäs under bakduk till dubbel storlek.Sätt ugnen på 250-275.
Knåda degen lätt o dela den i 10 bitar.
Lägg lite av utbakningsblandningen på bakbordet o kavla ut till 20 cm kakor m kruskavel o nagga.Lägg 2 kakor / plåt.Låt jäsa 10-15 min under bakduk.
Baka ut nästa plåt medan de första gräddas i ca 5 min tills kakorna fått lite färg.
Stapla bröden under bakduk då håller de sig mjuka.
Bröden smakar mums med smör, ost och honung på! /Ingalis
Vid ett besök hos familjen Einarsson i Lillhärad fick vi ta del av Lenas recept på ett honungsbröd bakat i lergryta.
Lergrytsbröd
Blötlägg lergrytan i 10 minuter. Torka ur den och pensla med olja. Glöm ej att pensla insidan av locket också. Var generös med oljan annars fastnar gärna brödet.
Blanda ihop:
0,5 liter ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
1 dl honung (tag gärna litet drygt)
4 dl rågmjöl
10 dl rågsikt
Låt degen vila i 10 minuter. Lägg den därefter i grytan och sätt på locket. Sätt in den i KALL ugn och slå därefter på värmen (175 - 180 grader). Låt stå i 90 minuter. Stäng av ugnen men låt brödet stå kvar i ugnen tills grytan/ugnen är fullkomligt kalla (t.ex. över natten).
OBS! att degen inte behöver någon speciell jästid. Den jäser i ugnen då denna successivt värms upp.
Brödet avnjutes bäst i så tunna skivor som möjligt!
Hälsningar
Lena
Recept från Trädgårdsonsdag
I veckan som gick (4 april) hade Trädgårdsonsdag premiär och det med bl.a. två trevliga recept med honung som en av ingredienserna. Kanske något att testa! Recepten finns på Trädgårdsonsdags:s hemsida men du kan läsa dem här också!
Ketchup
Foto: Eva Robild |
Ingredienser
800 g solmogna eller konserverade tomater
1/2 gul lök
1 st vitlöksklyfta
160 g (ca 1 dl) honung
1/2 dl ättika (12%)
150 g (ca 1 dl) tomatpuré
Gör så här:
- Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna till skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt.
- Lägg alla ingredienser i en stor och tjockbottnad kastrull.
- Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.
- Mixa och passera om du vill ha den riktigt slät. Slå den varma ketchupen på väl steriliserade varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller i upp till ett år i kylen.
Skånsk senap
3/4 dl gula senapsfrön
1/2 dl bruna senapsfrön
1 1/2 dl vatten
1 msk fint riven pepparrot
1 tsk fint riven ingefära
1 tsk salt
3 msk vitvinsvinäger
3 mask honung
1/2 solrosolja
Gör så här:
- Lägg fröna i kallt vatten och koka upp.
- 2 Mixa med stavmixer i 3-4 minuter.
- Tillsätt pepparrot och ingefära och mixa snabbt.
- Häll i salt, vinäger, honung och olja. Mixa senapen till jämn konsistens.
- Häll på steriliserad burk. Låt senapen stå och mogna i några dagar innan du äter den. Senapen håller i flera månader i kyl.
Baka med honung
Honungskokoskakor
Det här är ett recept från en kokospåse där sockret är utbytt mot honung. 1 dl socker blev drygt 1/2 dl honung. Man kan ju ändra efter hur söt man vill ha sin kaka.50 g smör
2 ägg
1/2 dl honung
1 påse (200 g) riven kokos
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och honung, tillsätt sedan det smälta avsvalnade smöret och kokos. Låt stå och svälla i 15-20 minuter.
Smeten blir lite kladdig av honungen så det är lättast att klicka i smeten i pappersformar, men det går också att forma toppar direkt på plåten.
Grädda i 150-175 grader i 10-15 minuter. Se upp med gräddningen, det verkar som honungen gör att kakorna får färg snabbt.