torsdag 11 juni 2015

Ta tillvara propolis från dina bisamhällen !!! - Skötselträff - Öppet Hus

Att bina samlar in nektar och förädlar till honung är väl känt, men det finns fler fina råvaror som förädlas i bisamhället. Bikitt eller propolis tillverkar bina av kåda från barrträd och harts som finns på vissa lövträds knoppar. Propolis används i bikupan för att hålla bakterie- och virusangrepp på avstånd. Bina tätar alla springor och skador i sitt bo. 
I hälsofrämjande syfte används propolis både för djur och människor som hälsokost.
Lotta Dahlgren som har mångårig erfarenhet av biodling delade på onsdagskvällen med sig av sina kunskaper om att ta tillvara propolis.
För att samla in propolis använder hon sig av ett propolisgaller som läggs överst i samhället. När bina fyllt gallret med propolis tar hon bort gallret och lägger det i frysen. Sedan är det enkelt att rulla det frysta gallret för att propolisen ska lossna. Kvarvarande propolis kan tas bort med en borste.
Propolisen innehåller en hel del skräp. Skräpet flyter upp när man lägger det i vatten och kan skummas bort. När man värmer upp vattenbadet smälter propolisen och bildar en massa. Massan hälls upp på en plåt och när det svalnat till hanterlig temperatur rullas det till rullar som skärs i bitar.
Propolisen kan användas att tugga på, riva över filen mm.
Lotta poängterade att det är viktigt att rena propolisen ordentligt. Rensa innan det läggs i vatten, skumma ordentligt, ta bort under smältningen, kontrollera också när det är färdigsmält.
Tack Lotta för en inspirerande och lärorik kväll!

Skötselträff

På lördag eller söndag (13 alternativt 14 juni) kl. 10.00 är det dags för skötselträff i Föreningsbigården. Ta tillfället i akt och delta och byt erfarenheter. Som vanligt är det vädret som bestämmer så håll kontakt med Håkan  (0224-742043 el. 070-3642043)  som ansvarar för träffen.

Öppet Hus

Lördagen den 27 juni är det Öppet Hus i Föreningsbigården. Boka in tiden redan nu och passa på att ta med vänner och bekanta och gör ett bigårdsbesök.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar